پمپ چيست؟
همواره نياز به جابهجايي مايعات عليالخصوص آب از دغدغههاي مهم بشر از قديم الايام بوده است.
اختراع پيچ ارشميدس جهت انتقال آب از رودخانه به زمينهاي كشاورزي اطراف اولين پاسخ به اين دغدغه بوده و انواع تلاشها براي طراحي و ساخت وسيله مكانيكي جهت انتقال مايعات از آن پس صورت پذيرفته است.
پمپ، وسيله مكانيكي است كه انرژي مكانيكي، را به سيال منتقل نموده و فشار آن را بالا مي برد تا اين فشار براي غلبه بر اصطكاكهاي سيال با بدنه لوله، شيرآلات، ديواره كانال، ... مصرف شود وسيال به محل مورد نظر منتقل شود.
با توجه به گستردگي نوع مايعات و نيازهاي مختلف انتقال انواع مختلفي از جمله گريز از مركز(سانتريفيوژ، جابهجايي مثبت، دندهاي ، دوزينگ، پيستوني، پلانجري، ديافراگمي، لجنكش، كفكش، چندطبقه مولتي استيج، پرستالتيك طراحي و ساخته شده است.
پمپ های دوزینگ مایعات
این پمپ ها در مدل های مختلف تقسیم بندی شده و به طور کلی محدوده ظرفیت 60/0 - 000/100 لیتر بر ساعت را تا فشارهای بالاتر از 3000 بار پوشش می دهند.
به طور کلی تقسیم بندی زیر برای انواع پمپ های دوزینگ انجام شده است:
- پمپ های سولنوئیدی
- پمپ های موتوری
- پمپ های پروسس
پمپ های سولنوئیدی
این پمپ ها دارای مگنت می باشند. با ورود جریان برق، این مگنت دارای بار الکتریکی شده و توسط میدان مغناطیسی بوجود آمده شفت فلزی را به حرکت در می آورد و با قطع و وصل شدن جریان، شفت با یک فنر به عقب رانده می شود. این شفت متصل به دیافراگم یا پیستون بوده و به این روش عملیات مکش و تزریق انجام می گردد.
پمپ های موتوری
در این دسته از پمپ ها نیرو توسط یک الکتروموتور به قسمت جعبه دنده منتقل شده و توسط یک شفت متصل به دیافراگم با پیستون عمل رفت و برگشت و در نهایت دوزینگ انجام می شود.
پمپ های پروسس
این مجموعه شامل دسته ای از پمپ ها می باشد که ظرفیت های دوزینگ بالا و یا فشارهای بالا را تأمین می کند. اغلب پمپ های این مجموعه بر اساس api675 طراحی شده اند و قابلیت کارکرد در شرایط انفجاری را نیز دارند.